Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Νίκος Σπυρόπουλος: Ένας αυθεντικός Έλληνας ροκάς

Φτωχότερη είναι από τις 19 6 20, η ελληνική rock σκηνή, μετά τον θάνατο του Νίκου Σπυρόπουλου, εκ των ιδρυτών και κιθαρίστα του θρυλικού συγκροτήματος Σπυριδούλα, που έγραψε τη δική του ξεχωριστή πορεία στον χώρο.
Ο Νίκος Σπυρόπουλος πέθανε σε ηλικία 63 ετών έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο,

ενώ την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο «πατέρας» της ελληνικής rock, Δημήτρης Πουλικάκος, από τους πιο συχνούς συνεργάτες των αδερφών Σπυρόπουλων.
«Μας αφήνεις ορφανά,κύριε συνάδελφε. R.I.P.("Άνοιξε Πέτρο,άνοιξε!!!")», έγραψε στην ανάρτησή του. 
Χαμηλών τόνων, όταν έπρεπε, ταλαντούχος κιθαρίστας (με την αγαπημένη του stratocaster) και rock φιγούρα από την αρχή, ο Νίκος Σπυρόπουλος κόσμησε την ελληνική μουσική και μας χάρισε μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές.
Οι Νίκος και Βασίλης Σπυρόπουλος ίδρυσαν τη Σπυριδούλα το 1977 και παρέμειναν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το σχήμα παρά τις πολλές αλλαγές στη σύνθεση.
Στην πορεία τους ξεχωρίζει η συνεργασία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο για το αξεπέραστο «Φλου», που θεωρείται από πολλούς ως ο πιο σημαντικός δίσκος του ελληνικού rock, αλλά και το album «Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια» και το ομώνυμο τραγούδι που έγινε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της ελληνικής σκηνής.
Η «Σπυριδούλα» επανεμφανίστηκε πολλές φορές, ενώ το σχήμα ήταν και από τους πρώτους που στήριξαν το μουσικό φεστιβάλ της Ζήρειας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη του αδικοχαμένου Νίκου Δόικα, ο οποίος υπήρξε και μέλος τους.
Από το σχήμα των αδερφών Σπυρόπουλων πέρασαν μουσικοί όπως οι Ανδρέας Μουζακίτης, Κώστα Κουρεμένος, Μάκη ςΜπλαζής, Νίκος Ζιώγαλας, Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Δόικας, Άκης Περδίκης,  Αλέξης Ιωάννου, Παναγιώτης Βουρδουμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου